Solen tager til i styrke,
fuglene kvidrer, og snart bliver det tid for kassernes
adoptiv-familier at finde de grønne fingre frem.
Men hvad er egentlig
meningen i at dyrke sin egen mad? Supermarkeder landet over bugner jo
af frugt og grønt i alle regnbuens farver, og fra alle tænkelige
verdenshjørner -altid. Vi har asparges fra Peru, jordbær fra
Spanien og æbler fra New Zealand. Og det er billigt. Så hvorfor
besvære sig med at få jord på fingrene, til gengæld for en
håndfuld skæve, krogede gulerødder?
Regnbuegulerødder |
For at besvare dét
spørgsmål kunne man se på forskellen mellem en vare købt i, for
eksempel, et supermarked, og noget man selv har dyrket.
Udover de åbenlyse
forskelle i smag og friskhed man oplever, hvilket ifølge min mening
oftest falder ud til de hjemmedyrkede grøntsagers fordel, er der en
række gode grunde af klima-/miljømæssig såvel som ideologisk
karakter.
I vores del af verden,
hvor der nu bruges en historisk lille andel af indkomst på
fødevarer, er det nemlig paradoksalt nok ofte en elegant, men
energitung koreografi der fører fra frø til tallerken. Faktisk
bidrager madproduktion med en væsentlig del af de flestes
CO2-fodspor (især hvis man spiser kød).
Den industrielle
fødevareproduktion har sat udbyttet gevaldigt i vejret, men bringer
samtidig en del problemstillinger med sig. Der nævnes i flæng:
Energiforbrug i forbindelse med selve produktionen, såsom drift af
maskineri, produktion af diverse pesticider og kunstgødning, og
derefter transport, eventuel forarbejdning, og mere transport. Hertil
kommer de miljø-mæssige påvirkninger som udpining af jord i
forskellige egne af verden, alt imens vi oplever
næringsstofforurening i de lokale farvende, vildfarne pesticider,
lukkede drikkevandsbrønde, for ikke at nævne tilsætningsstoffer,
konserveringsmidler, mærkningsordninger, snyd med
mærkningsordninger, 3 for 2's pris, udnyttelse af billig
arbejdskraft, overflødig emballage, e. coli-forurening, se mig -køb
mig....Mad udgør 'hæl-komponentet' i Storbritannien og Nordirland's CO2-fodspor |
Nogle gange er det rart
når det kan være helt simpelt. 'Det her er en gulerod jeg har
dyrket.' Punktum. Det kan godt være formen ikke er i
overensstemmelse med EU-standarden, men det er ligemeget, for jeg
skal selv spise den. Den har rejst under 50 m fra haven og ind i
køkkenet, og den smager med garanti mere af gulerod end noget man
kan støve op i et supermarked.
Så har du en vindueskarm,
et fortov, eller en krukke i baggården, så plant noget! Man behøver
langt fra være 100% selvforsynende for at få fornøjelse af sin
hjemmeavlede mad. Genopdag årstiderne. Få lidt jord under neglene.
Lav et par fejl. Og prøv igen næste år -havebrugets ædle kunst er
nemlig stærkt vanedannende!
Illustrationer til denne post venligst udlånt af
http://dirtandveggies.com/2010/10/11/rainbow-carrots/
og
http://www.razor-gator.com/CarbonPhotos/carbon_footprint.htm
Ingen kommentarer:
Send en kommentar