søndag den 5. maj 2013

Godsbanen portræt af Tetrisdrivhuset

http://www.godsbanen.dk/nyheder/artikel/1044/

Adopt-A-Box har brugt vintermånederne på at konstruere et helt nyt drivhus

Tekst og foto: Eva Lisby

Har I set drivhuset i orange, pink, gule, grønne og blå neonfarver på de nedlagte jernbanespor ved Bygning D på Institut for (X)?  Beklædt med plexiglas og bygget af store, firkantede trærammer, der er lige til at skrue fra hinanden og flytte om på. Lige som et tetris-spil.

Drivhuset – eller rettere Tetris-drivhuset er resultatet af måneders arbejde i Adopt-A-Box-projektet, som består af en gruppe ildsjæle med hang til at se med squash, hvidløg, porrer, selleri, tallerkensmækkere og mange andre grønne vækster indtage midtbyen i Aarhus.

Måske du også har lagt mærke til deres små trækasser i gaderne, med alle planterne – og med det grønne logo Adopt-A-Box malet på siden? Sidste år valgte 51 små butikker og virksomheder i Mejlgade, Graven, Studsgade og Klostergade at blive adoptivforældre til en af dem. I år håber Adopt-A-Box på at have 105 kasser klar midt i maj.  

Og derfor var der hårdt brug for et drivhus – til at forspire væksterne i. De 15-20 medlemmer af Adopt-A-Box har ikke længere plads nok til det hjemme hos sig selv.

Drivhuset på vej

I efteråret begyndte de første tanker om drivhuset at tage form rundt om en dampende varm suppegryde på 1. sal hos først Frontløberne i Mejlgade og siden i køkkenet hos Institut for (X).

Jeg var selv så heldig at deltage i nogle af de første møder og oplevede der, hvordan brainstorme, blyant, papir og ord fra deltagere fra Europa, Asien, USA og Australien blev til et 3D drivhus i hænderne på nogle bygningskonstruktionsstuderende fra de baltiske lande og en uddannet arkitekt et andet sted fra i verden. Senere har andre brugt timer på at søge – og få – penge til projektet hos Byggeriets Ildsjæle, og til sidst har flere været med til at save, male og skrue.

Til aller sidst er der blevet skovlet grus ned mellem jernbanesvellerne, så der nu er en god og jævn bund at gå på i drivhuset, der havde officiel åbning forleden.

En af dem, der glæder sig meget over resultatet er Tore Abbednæs, der har været med til at skabe drivhuset fra start. Han er selvlært tømrer, pædagogstuderende og friluftsvejleder.

”Det er godt at lave noget med planter – og med mennesker og natur i det hele taget. Og nu har lavet et drivhus, der har mange muligheder: Vi kan flytte rundt på  hylderne, så det passer til lave eller høje planter. Eller vi kan flytte nogle af rammerne og evt. leje noget ud,” fortæller Tore Abbednæs.

Det tog faktisk kun en uge at bygge drivhuset, da alt det andet var plads.

”Det er vildt at tænke på – fra dengang vi stod med bare ideen,” siger Hester Callaghan, der har været med til at starte Adopt-A-Box som et projekt under Himmelhaven - en forening, som også arbejder for et grønnere Aarhus.

At se noget gro

Hester Callaghan kan rigtig godt lide at se ting gro. For hende handler Adopt-A-Box-projektet meget om at få naturen ind i byerne, så vi kan lære den at kende.

”Naturen skal ikke bare være til pynt. Folk skal vide, hvor de grønsager, som de spiser, kommer fra, og de skal se, hvordan de er dyrket,” forklarer hun.

Det hjælper kasserne med til, foruden at de også har en sidegevinst.

”De er gode til at skabe kontakt i lokalsamfundet. Jeg har for eksempel mødt alle mine naboer i Mejlgade på grund af dem,” fortæller hun.

Men det kan nogle gange kræve lidt at få alle med på ideen om at adoptere en kasse, når Adopt-A-Box medlemmerne er ude for at finde nye aftagere blandt gadeforeninger og forretningsdrivende.

”Det giver forskellige oplevelser. Nogle tør ikke, mens andre er meget åbne. Jeg havde fo reksempel en rigtig god oplevelse i Volden, hvor de to, jeg lavede aftale med, fik flere med på ideen. Så nu er vi kommet af med 17 kasser der,” fortæller Tore Abbednæs.

Og lige nu står spirerne til dem og vokser sig store nok til at blive plantet ud i kasser, som skal køres ud i byen og fordeles i gaderne midt i maj. Til det tid vil Adopt-A-Box meget gerne have flere frivillige hænder til hjælp - og også til at komme med i det grønne fællesskab i det hele taget.

”Det er godt at have en hobby – og dejligt at have et formål og ikke bare at sidde og stene på Facebook. Vi prøver at mødes ofte og bygge et fællesskab op om det her – og alle er velkomne til at være med,” lyder opfordringen fra Hester Callaghan.

Der vil også være en høstfest i udsigt – både som adoptivforælder til en kasse med grønt og som frivillig. Det blev der holdt sidste år, hvor sæsonen sluttede med, at alle kasserne blev samlet ind, grønsagerne høstet, tilberedt og spist - i fællesskab.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar